Unges ret til byens rum

OM BOGEN: HALLO, DET ER OGSÅ VORES BY

Oprindeligt var projektet en neonfarvet legeplads for unge, der skulle testets på årets Roskilde Festival.

Innovationsfonden og Roskildefonden havde nemlig takket ja til at se om rammer for leg kan afhjælpe ensomhed blandt unge som OP & NED havde pitchet ved en session i Roskilde Festivals hovedkontor

BAGGRUND

Unge er den aldersgrupppe i Danmark der føler sig mest ensomme. 1 ud af 4 ung føler sig ofte ensom og udenfor.

Gennem andre projekter, samtaler og research blandt unge, både meget sociale unge og meget ensomme unge, samtaler med frivillige på Ventilen og en masse resaerch på ungdomsliv samt erfaring fra blandt andet #ungesparkodense, var vi blevet opmærksomme på at det unge ofte efterspørge i et udeareal ikke er så væsentforskelligt fra det børn efterspørger: Området skal kunne bruges til at bevæge kroppen, de vil gerne sidde højt, det må gerne være legende og morsomt.

Trampoliner, tarzanbaner, hæng-ud steder, steder med egenkarakter og steder hvor man må larme blev nævnt mange gange.

PROJEKTET

Så her stod vi i foråret 2020, helt klar til at producere den vildeste neon-akryl-legeplads, med en sandkasse af statisk sand med neonlys nedenunder, en venskabsgynge, der kun kan gynge når man sidder 5 på den, musik der skulle produceres ved at to drejede samtidig på håndtag og en masser andre tiltag.

OG SÅ KOM CORONA….

Vi måtte, som alle andre sadle om.

Sammen med dygtige #Urbanistas og #Kintsu Design, bestemte vi os for at skrive den bog, alle andre kan navigere efter, når de skal lave byrum til unge (og det var der flere, der skulle tage at gøre).

Et fællestræk for unge er at de gerne sidder på jorden...
Et andet fællestræk er at de gerne "leger" sammen..

NÅR VI UDVIKLER BYER TIL BØRN

Bogen er naturligvis samskabt med unge og vi har fået unge fotografer på gaderne, da Danmark åbnede første gang efter nedlukningen, for at dokumentere hvad de unge laver når de ”leger”.

I bogen har vi samlet en masse billeder og givet dem et tema som vi identificere som karakteristisk for unge og variationen af aktiviteter er stor:
Fra at fordybe sig alene, til sjove studer med en enkelt god ven, til at sidde på jorden (det gør mange unge mennesker meget☺) i flok.

De leger og kamouflere det som ølspil, træning og sport, men for det trænede øje er alle kriterierne for god leg der, når en gruppe driller hinanden på slacklinen, når tre unge kører rundt med en fjerde i en indkøbsvogn eller når et par klæder sig ud som i 1880’erne og holder picnic ved søen i deres stiveste puds.

De unge er gode til at lege, selvom de ikke altid anerkendte det selv.

Den anden halvdel af bogen har fokus på hvad de unge selv mener og er en kvalitativ og kvantitativ spørgeundersøgelse af de unges mentale tilstand.

Den sidste del af bogen er designforslag til løsninger, der kunne imødekomme de unges behov for at være i byens rund endnu mere. Her er der forsalg til orangerier, lydbokse, tipi-lejre og mange andre skitser.

 

KØB BOGEN HOS SAXO

 

Hallo, det er også vores by!
– Om unges brug af byen og hvordan vi designer byrum til dem.

Arbejder du med at udvikle byrum til unge, skal du endelig ikke tøve med at kontakte os for en uforpligtende samtale, vi rådgiver gerne og kommer også gerne med løsningsforslag til netop dit område.

 

Kontakt os her

Pressen skrev...

Hvor skal de unge gå hen i byen, hvis de bare gerne vil være sammen med vennerne?
Ny analyse ser på, hvordan man kan skabe gode byrum til unge.

Læs artiklen i Magasinet Kbh her.

Designideer til de unges byrum fra bogen