MANIFEST FOR BØRNENES BY

Oprindelig udgivet feb 2019 i forbindelse med 100 året for Bauhaus og dansk arkitektstands fællesmanifest.

 

Der er to områder, hvor man med rette kan være stolt over at være fra Danmark. Det er naturligvis arkitekturen og så er der pædagogikken. To områder hvor dansk er lig med kvalitet og soliditet kombineret med æstetik og fornuft. To områder som helt uafhængigt af hinanden har vundet ganske mange tilhængere og priser hver især

 

Derfor kan det undre at danske byer er så tarvelige, set fra børnehøjde.

En børnetom by?

Er man så uheldig at være født i en almindelig dansk by, skal man nemlig ikke forvente det helt store indenfor hverken arkitektur eller pædagogiske tiltag i byrummet.

Næ nej, du må kunne klare dig med et par standard legepladselementer i parkens allermørkeste hjørne, eller se her, her bliver det sjovt: et par fastmonterede sten-stole-skulpturer på noget herregårdsgrus i samme mørkegrå nuance der vist nok skal forestille ”byruminteriør”.

 

Byens rum er renset for alt hvad der er barnligt, legende og dynamisk, men hvorfor er det egentlig det?

 

Nok har vi udviklet byer til gennemkørende trafik, til den private billisme og til infrastruktur for den offentlige transport. Vi har bygget højere og større og bredere på grund at tilflytning. Senest har fokus i byplanlægningen været på klimasikring og terrorsikring som følge af en ny dagsorden

 

Men det er jo ikke det som gør en by uforglemmelig og vidunderlig. Transport, boliger og klima- og terrorsikring er et baggrundstæppe men det der foregå forrest på scenen, skal skabes nu hvor verden er i forandring, i 100-året for Bauhaus.

 

Hvis vi skal forbedre byerne, så de bliver interessante og levende – ligesom de gjorde dengang under Bauhausskolen, skal vi tage udgangspunkt i de mennesker der bor i dem. Og i den demografiske sammensætning: ¼ af dem er byboerne i dag er under 18 år. Det kan man godt imødekomme.

Børnebyrum...

Hvordan skaber man så dem, børnebyrum? For det er ikke legepladser men derimod byrum, der kan rumme børn. Det kræver sikre forbindelser til de attraktive steder. Det kræver plads til hurtigt tempo, men også til hvilesteder. Det kræver areal og noget der er attraktivt for øjnene. Det kræver pladser med tid, overskud og en positiv atmosfære.


En passage fyldt med reb, en parksti belyst med lampegynger, en balancebom langs fortovet. Er kæmpe skulptur på 15 meter, man kan kravle op og indeni. Et par huler med broer imellem trætoppene ved parkeringspladsen. 


Det behøver ikke at være dyrt eller besværligt at tænke byrum børnevenlige, og det behøver heller ikke gå i en anden retning end byrummet egentlige formål. Og så skal man ikke glemme at selv for voksne kan det være ret sjovt at være i et humant, venligt og legende byrum.

 

Skal vi lade 2019 bliver året hvor byen bliver fyldt med børn og leg!

Arkitektumanifestet Manifeststafet indeholder bidrag fra alle landets førende arkitekter. OP & NEDs bidrag er at finde på midteropslaget. Køb manifestet her: www.academicbooks.dk