OP & NEDs 9 bud på en bedre by til børn

For et barn er ofte det mest finurlige, der er det mest mindeværdige. Byplanlæggere skal derfor begynde at se på deres arbejde gennem børns øjne og opmuntre til aktiv og interaktiv leg ved enhver lejlighed.

Det kan de gøre for børnenes skyld. Eller for deres egen.

Som Enrique Peñalosa (Bogotás borgmester (1998-2001) og en meget visionær byudvikler) sagde det: ”Børn er en slags indikatorart. Hvis vi kan bygge en vellykket by for børn, vil vi have en succesrig by for alle mennesker”.

Herunder er OP & NEDs 9 bud på en bedre by til børn:

1 Brug byen som legeplads​

Nogle gange kan det der skaber en unik følelse af tilhørssted, være så enkelt som at hænge en gynge hængende fra et træ eller en lygtepæl.
Det er et billig og betænktsomt element, og et, der tilskynder børnene til at svæve, lege og bruge hele gaden som en legeplads. Vores familie snublede over denne svingning på Irving Street i S.F., som øjeblikkeligt blev et højdepunkt i vores sightseeing eftermiddag

2 Plads til børns smag for fart

De fleste børn får deres første smag for frihed på en cykel, løbehjul eller skateboard. Ærgerligt nok er der utroligt få sikre byrum, hvor man kan nyde den autonomi.

 

De virkelige visionære byer er dem, der leverer cykelstier men børnebaner på travle destinationer hvor familier bor, shopper og leger.

3 Sjove og mange fodgængerfelter

I alt for mange gader er fodgængerfelter begrænset til større kryds; at passere fra den ene side til den anden er en vanskelig og farlig opgave. Desuden kræver det ofte at man skal gå relativt langt for at nå en, hvilket er særligt vanskeligt for små ben.

 

Legende og rigelige fodgængerfelter – som denne i Montréals Mont-Royal – gør passering af gaden praktisk, sikker og sjov, og tvinger chauffører til at bremse og blive mere opmærksomme.

4 Musikinstrumenter til deling

Da programmet “Keys To The Streets” placerede fire offentlige klaverer rundt om i Vancouver sidste sommer, var resultaterne ekstraordinære. Offentlige pladser blev hurtigt omdannet til improviserede koncertsteder og voksne såvel som børn begyndte straks at samles med forskellige instrumenter (eller blot deres stemmer) for at deltage i koncerterne.

5 Aktivering af porte og passager

Gyder og porte ender ofte som spildt byrum, der venter på genvinding. Smalle passager bag hegn eller mellem bygninger kan – uden det koster mere end et par dåser maling give et visuelt tiltalende og tiltrængt socialt samlingssted for både voksne og børn

6 Meningsfuld Street Art

Gadekunst er længe blevet accepteret som en måde at forskønne blanke overflader og fremme medejerskab. Når det gøres på en meningsfuld måde, skaber det også tanker og belønner dem, der bevæger sig rundt i byen i et langsommere tempo. Projektet “Næstved Kunstby” gør netop det, ved at lade facader og gavle rundt om i byen give stof til gode samtaler for både børn og voksne

7 Overflader

Det er vanskeligt ikke at undervurdere den ødelæggende effekt , som hårde overflader som beton og cement har på vibrationen og lydniveauet i et givet kvarter. Skal parkeringspladsen forlades kan den oplagt indtages med planter, dynamiske legeelementer og farver, der ændre den karakteristika så det igen bliver et levende byrum.

 

 

8 Opfordring til fortovsspisning

At spise sammen har altid været en social handling, men i flere år er det i vores del af verden blevet mere og mere normalt at man spiser hos sig selv, hvis man bor i lejlighed i byen. Fortovsspisning er en fantastisk måde at vende denne tendens, og gøre spisning til den sociale handling, det engang var. Små lokale cafeer, der serverer billig lokal morgenmad og eftermiddagsmad, eller helt simpelt borde og stole på fortovshjørner, gør mere for et lokalt kvartér end alverdens fancy eller fastfood restauranter.

9 Adgang til vand

Det betyder ikke noget, hvor man er om sommeren. Børn trives ligesom planter, bedst med vand. Masser og meget forskelligt. Springvand kan udformes så man kan lege i dem og skal der graves klimatilpassede vandafledning, kan man godt åbne for soppebassiner når de første 5 minutters (beskidt) regn er faldet. Al den øvrige regn er nemlig ren og lækker – og van(d) vittig god at lege i.